Gate Town Hall Building Bellizona

©MARCELO VILLADA ORTIZ

The project involves the construction of a gate that allows to physically separate the first floor from the ground floor of the municipal building.

©MARCELO VILLADA ORTIZ
©MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ

The gate closes the hallway of the main staircase where the two windows of Augusto Sartori are located. With the gate closed, the windows are protected (well visible but not physically attainable). Access to the first floor is precluded.

© MARCELO VILLADA ORTIZ

The gate is located at the end of the first flight of stairs leading to the first floor

© MARCELO VILLADA ORTIZ

The new handrail also forms the gate knocker. The lock for closing is fixed on the vertical part of the handrail.

© MARCELO VILLADA ORTIZ

The brackets are stuck in the wall in such a position that they do not interact with the wall decoration. The gate is very transparent (15 mm diameter rods spaced of 13.5 cm) and allows, even when closed, the view of the rear window.

© MARCELO VILLADA ORTIZ

In the open position he approaches the wall overlapping the mural, its dimensions (194 x 194 cm) resume those of the wall decoration. The expected material is steel, ‘oxidized-waxed’ finish (brown color)

© ENRICO SASSI ARCHITETTO
© ENRICO SASSI ARCHITETTO
© ENRICO SASSI ARCHITETTO
© ENRICO SASSI ARCHITETTO

Gate Town Hall Building Bellinzona

Project

2009 – 2011

 

Photographs

Marcelo Villada Ortiz

Technical data

Client: Municipio di Bellinzona

Architect: Enrico Sassi

Work management  Enrico Sassi

Collaborators: Roberta Blasi

Metalworker: Lino Cattaneo, Defer Sagl