Bee’s home – Coldrerio

© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© MARCELO VILLADA ORTIZ
© FRATELLI COLOMBO SAGL
© ENRICO SASSI ARCHITETTO

The building called “Casa dell’Ape” is an “educational apiary” (structure dedicated to the training of beekeepers); it is built within the “Mezzana Cantonal Agricultural Farm – Professional Green Centre”. It’s a structure strongly desired and supported by FTA Federazione Ticinese Apicoltori (Ticinese Beekeeping Federation) and allows you to assist in the manipulation of the hives and the honey extraction process.

 

The Mezzana training center is a structure in which there are several courses related to the agricultural professions (animal production, agricultural production, viticulture) and the green related professions (forestry, floriculture, gardening). The agricultural center was established in 1915. The area has great landscape relevance and is characterized by large areas dedicated both to agricultural and livestock activities. The project site is located downstream of the cantonal road that connects Mendrisio with Chiasso. The site is a large concave and sloping area, facing south.

 

“Casa dell’Ape” is a building made of wood. It’s a volume with a roof supported by pillars that create a portico; under the portico there’s a volume enclosed by four walls: two transparent (glass) and two opaque (wooden). This volume is divided in two separate rooms, a classroom with a full-height window that allows you to assist in the manipulation of the hives and a laboratory in which honey extraction takes place.

 

The building is made of two main elements: a base and a pavilion. The reinforced concrete base has been sanded to make the aggregates visible and is characterized by three steps on each side. The pavilion is placed on top of it, 50 cm higher of the surrounded countryside level, and has a 2×1 proportion. The layout of the pavilion is based on a 130 cm raster (distance between pillars centre). The longer side of the pavilion measures 12 modules, the shorter side 6.

 

The pavilion consists of a prefabricated fir wood structure. The pillars have a section of 14 x 14 cm. Two of the sides of the pillar are marked by a 2 cm groove. The pillars support 13 laminated fir beams measuring 794 x 39 x 14 cm made by a local sawmill. The structural parts have burned and brushed finish. The curtain walls are made with yellow construction site panels.

 

The wooden pillars are connected to the base through an iron plate the will rust through time. Each structural element is autonomous and can be replaced without compromising the structural integrity.

La Casa dell’Ape

Project

2017 – 2020

Photographs

Marcelo Villada Ortiz

Fratelli Colombo Sagl

Scheda tecnica

Client: Repubblica e Cantone Ticino, Sezione della Logistica

Architect: enrico sassi architetto sagl

Work management: enrico sassi architetto sagl

Collaborators: Alessandro Armellini, Irene Lucca, Marco Mariotti

Civil engineer: Brenni Engineering SA

Electrical engineer: Elettroconsulenze Solcà SA

Idea and scientific advice: Davide Conconi, Federazione Ticinese Apicoltori

 

Contractor: Barella SA

Carpenter: Fratelli Colombo Sagl

Glulam beams: Filippi Sa Airolo

Plumbing: Fieni Danilo e figlio SA

Electrics: Nicola Petraglio Sagl, Etavis SA

Flooring: Manutecnica SA

Waterproofing: Isoresine SA

Tinsmith: Conconi Sud SA

Blacksmith: Damiano Petraglio Fabbro Metallbau Sagl

Windows: Eredi fu Costantino Chiesa

Internal curtains: Dick&Figli SA

Furniture: MG Cucine industriali S

Pubblicazioni

Rivista – Forestaviva n. 77, 2020,  “La casa dell’Ape”