Traffic calming and urban regeneration – Sonvico

© ALBERTO CANEPA

The urban regeneration and traffic calming project for the access route to the school in Sonvico is part of a wider urban masterplan for the Dino and Sonvico areas.

© ALBERTO CANEPA

The underlying concept that informs the general project can be summarized in five points:

1. Identifying an independent pedestrian route separate from the Cantonal road

2. Improving and redeveloping the pedestrian route that runs through the entire area

3. Marking the route with consistent materials so that it is easily legible

4. Redeveloping the public realm and pedestrian routes as tools for mitigating car traffic

5. Improving, where necessary, the availability of services and urban infrastructure (parking, benches, new public spaces).

© ALBERTO CANEPA

In this context, the project for the redesigning of school services involves the transformation of a residual space into a new public space that complements traffic calming measures. The project involved the construction of a new ARL (Autolinee Regionali Luganesi) bus stop and an access system for the local school.

© ALBERTO CANEPA

A 1.20 m wide pavement was built where none previously existed, along the road leading to the school. The pavement links the street level with the entrance to the school via a ramp (32 m long, with a 5% incline) with two landings paved with porphyry setts. The concrete retaining wall was cast in corrugated iron formwork.

© ALBERTO CANEPA

A set of wide steps was built to form a sort of hill at the top of which is a raised grass bed where an oak tree (Quercus petraea) has been planted.

© ALBERTO CANEPA

The steps are 40 cm in height and 60 cm wide and can be used as seating. The two sets of steps that lead up the hill are built with stones sourced from the City of Lugano warehouse, which were once part of the staircase of the Lugano Cathedral. Two 30 cm wide bands form the surface of the steps: one is made from concrete and can also be used as seating, the other is formed with natural stones (porphyry setts and tiles) or vegetation. The steps connect the level of the traffic calming road hump (+554.40 m a.s.l.) to the school yard below (+552.80 m a.s.l.).

© ALBERTO CANEPA

From the street level, one can access a horizontal circular space paved with recycled porphyry setts and tiles made from the same paving slabs used for paving Piazza Riforma (the town hall square) in Lugano.

© ALBERTO CANEPA

Numbers and letters of the alphabet are carved into the tiles. At the base of the stair there is a drinking fountain.

© ALBERTO CANEPA

The steps are also used as terraced stands for the new 3×3 streetball pitch paved in grey Rubtan. Galvanised reinforcing rods of 30 mm diameter were used for constructing the metal fence and gates.

© ALBERTO CANEPA
© ALBERTO CANEPA
© ALBERTO CANEPA
© ALBERTO CANEPA
© CITTA' DI LUGANO
©ENRICO SASSI ARCHITETTO
©ENRICO SASSI ARCHITETTO
©ENRICO SASSI ARCHITETTO
©ENRICO SASSI ARCHITETTO
©ENRICO SASSI ARCHITETTO

Traffic calming and urban regeneration – Sonvico

Project:

2013 – 2016

Photographer: Alberto Canepa

Technical data

Client: Città di Lugano

Architect: Enrico Sassi

Collaborators: Roberta Blasi, Irene Lucca

Engineering: Mauri & Associati SA

Landscape Design Consultant: Giuliano Greco, Oikos 2000

Contractor: Implenia Svizzera SA

Building streetball court 3×3: Walo Bertschinger SA Ticino

Metalworker: Bernasconi Renato SA

Iron supply and shaping: Ghielmimport SA

Street furniture: Città di Lugano – Dicastero

Planting: Daniel Labhart (essenze prati secchi), Fabio Forni (posa)

Lighting: AIL – Aziende Industriali del Luganese

 

Project data

  • Total surface area: 1’184 m2
  • Seats: 7 steps 125 m2q
  • 
Green bed: 15 m2
  • New trees planted: 1 (oak tree – Quercus petraea)